augustus 18, 2019 joyinmind 1 comment
IMG_3515-Edit

Hoe overleef je je eerste werkdag?

 

Uhhh… en dan bedoel ik niet dat je dood gaat! Maar je eerste werkdag op een nieuwe werkplek is gewoon spannend. Je hebt verwachtingen en hoopt dat deze uit gaan komen, maar vervolgens ben je ook nog zenuwachtig. Ik zocht voor je op wat je het beste kunt doen voor- en tijdens je eerste werkdag.

Nieuw werk
Afgelopen donderdag had ik al mijn eerste werkdag (zonder kinderen). Maar vandaag begint het echte werk! Het is mijn zesde jaar als leerkracht en ik heb zowel in het speciaal als in het regulier onderwijs gewerkt. Dit jaar begin ik op een Jenaplanschool in een dorpje vlakbij Venlo. Ik had een aantal collega’s al ontmoet tijdens mijn kennismaking met de kinderen op de school, maar donderdag was het moment dat ik ze echt leerde kennen. En binnen één dag gaat je dat niet lukken. Maar je kunt wel een mooie start maken. Als ik aan mijn eerste werkdag dacht dan schoot er al het één en ander in mijn hoofd te binnen. Welke indruk maak ik op mijn collega’s? Hoe stel ik mij het beste voor? Hoe zijn mijn collega’s? Wat ga ik allemaal vertellen? Vinden ze me wel leuk? Nou, ja! En zo kun je nog wel even doorgaan.

Je gevoel helpt je op weg
Ik ben een echt gevoelsmens en had bij mijn sollicitatiegesprek al een goed gevoel over de school en collega’s. De eerste gesprekken zeggen gewoon al veel over je werkplek of collega’s met wie je gaat werken. Dus als je ergens geen goed gevoel bij hebt, neem dit dan serieus! Dan nu de tips om je eerste werkdag te overleven!

1. Ben jezelf
Dit klinkt misschien super cliché en dit weet je waarschijnlijk ook. Maar uit onderzoek is gebleken dat veel mensen zich op een eerste werkdag anders voordoen dan ze zijn. Ze zijn nerveus en willen het beste laten zien. STOP hiermee, dit werkt gewoon niet. Want na een paar dagen kun jij deze andere jij helemaal niet meer volhouden en val je nog door de mand.

2. Kom niet te laat
Ja, je moet jezelf zijn. Maar als je normaal een te laatkomer bent, moet je dit nu zeker niet doen. Zorg gewoon dat je op tijd bent!

3. Bak een taart of een cake
Wanneer je graag bakt, kun je natuurlijk een goede binnenkomer maken door een zelfgemaakte cake of taart mee te nemen. Ik heb het dit keer niet gedaan, omdat er al Limburgse vlaai op het programma stond. Wanneer je echt totaal niet van bakken houdt, doe dit dan niet! Het moet wel echt bij je passen.

4. Draag kleding dat past bij het bedrijf
Ik vind kleding eerlijk gezegd wel een dingetje. Wanneer ik ergens nieuw begin, dan bedenk ik goed wat ik aan wil doen. Waarom? Je wilt sowieso een goede eerste indruk achterlaten, maar het zegt ook iets over jou. Ook hier moet je weer rekening houden met wat ook echt bij jou past. Ga geen net pak dragen als het niet bij je past. Vaak zie je al bij een sollicitatiegesprek wat ze voor kleren dragen en wat dus kan en mag. In het onderwijs scheelt het dat je je niet super netjes hoeft te kleden, maar ik vind het wel belangrijk dat ik er goed uit zie en geen decolleté is te zien.

5. Neem de tijd
Je leert niet alles in één dag. Neem dus de tijd om alles in je op te nemen. Ik was zo’n strebertje dat dit ook binnen één dag wilde leren. Nu weet ik gelukkig beter en maak ik daarin keuzes voor mezelf, zodat ik niet word overspoeld met informatie en ik eigenlijk dus dingen beter in me op kan nemen.

6. Luister en bekijk
Ik vind dit zelf één van de leukste dingen om te doen op zo’n eerste werkdag, maar ook één van de waardevolste! Zet je oren en ogen goed open en luister naar wat er verbaal en non-verbaal wordt gezegd. Zo hoor je wat er binnen het bedrijf/organisatie speelt, maar ook hoe de verhoudingen liggen. Je krijgt een indruk hoe collega’s zijn en hoe je ze het beste kunt benaderen etc. Dit helpt je om later na initiatieven te nemen en op welke manier je dit het beste kunt doen.

7. Lunch mee
Vaak zijn er bepaalde tijden waarin je collega’s gaan lunchen. Sla deze aangelegenheden niet over. Dit is de kans om contact te maken met je collega’s. Het hoeft hier niet over werk te gaan, maar ook je hobby’s etc. Op deze manier kun jij interesse tonen, maar ook de collega’s in jou. Wie weet wat hier allemaal uit voort komt.

Ga ervoor!
Jij bent degene die gekozen is voor de nieuwe baan! Dit betekent dat je collega’s en management verwachtingen zijn. Maar jij hebt laten zien dat je deze verwachtingen kunt waarmaken. Vertrouw dus op jezelf, in wat je kan en wie je bent! Heb plezier in je werk en zet je beste beentje voor!

Succes met de tips en als jij je eerste werkdag binnenkort hebt wens ik je veel succes!

1 Comment on “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *